Kirjoitimme tämän yhdessä emäntäni kanssa

Pentu ja ravitsemus

Pennun kehitysvaiheet voidaan jakaa neljään vaiheeseen:
Vastasyntynyt: ensimmäiset tunnit (kriittinen vaihe)
Imeväisikäinen: 0 -> 4 viikkoinen
Vieroitusikäinen: 4 --> 8 viikoinen
Kasvuikäinen: 8 viikoisesta aikuiseksi

Vastasyntynyt

Emo alkaa tuottamaan jo ennen synnytystä ternimaitoa eli kolostrumia. Ternimaito sisältää vasta-aineita ja muita immuunijärjestelmälle tärkeitä aineita, jotka auttavat suojaamaan vastasyntynyttä koiranpentua sairauksilta.

Pennun suolisto pystyy hyödyntämään ternimaidosta saatavia vasta-aineita ainoastaan enismmäisen vuorokauden aikana. Tämän takia on erittäin tärkeää, että pentu pääsee imemään mahdollisimman piaan syntymänsä jälkeen.

Imeväinen

Ternimaito muuttuu hitaasti normaaliksi maidoksi 24 - 72 tunnin aikana syntymästä. Ensimmäisten 3 - 4 viikon aikana pentujen tulisi imeä vähintään 4 - 6 kertaa päivässä. Pennuille ei saa tarjota lehmänmaitoa, sillä se saattaa aiheuttaa ripulia.

Emonmaito riittää takaamaan normaalin kasvun noin neljän viikon ikään asti. Tämän jälkeen pennun kehitys vaatii kalori- ja ravinnepitoisempaa ruokaa, joten lisäruokinnan aloittaminen on tarpeellista.

Vieroitusikä

Pennuilla ruvetaan antamaan puolikiinteää ravintoa noin 3 - 4 viikon iässä. Lisäruuan tarkoituksena on varmistaa sekä täydentää emonmaidosta saatavia ravinteita ja valmistaa pentua vieroitukseen.

Pentujen ruuan annetaan liota mielellään lämpimässä vedessä noin 20 - 30 minuuttia, jonka jälkeen se sekoitetaan paksuksi velliksi. Sekoittamisella varmistetaan, että ruoka on varmasti tasaisesti turvonnut. Lisäruokaa tulisi tarjota pennuille ainakin kolme kertaa päivässä.

Kuivempaan penturuokaan voi siirtyä pentujen ollessa noin kuusi viikkoa vanhoja. Olisi hyvä, mikäli pennut olisivat vieroitettu emonmaidosta noin kahdeksan viikon ikäisinä.

Kasvuikä

Pentujen kasvu on nopeinta ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, jolloin energian ja välttämättömien ravinteiden tarve on erittäin suuri. Täydellinen ja tasapainotettu ravinto on siksi tärkeää pennun kasvun ja kehityksen kannalta.

Kasvavat pennut tarvitsevat energiaa noin kolme kertaa enemmän kuin ainuinen koira (metabolista painokiloa kohti). Kasvuvaiheen aikana kudokset kasvavat ja kehittyvät nopeasti, mikä ensisijaisesti ilmenee kasvaneena energian ja välttämättömien ravintoaineiden tarpeena.

Pentujen proteiinintarve on suurempi kuin aikuisten koirien, koska pennut tarvitsevat proteiinia uuden kudosmassan rakennusaineeksi.

Pennusta aikuiseksi

Rotu vaikuttaa suurelta osin pennun kehitykseen ja ravinteiden tarpeeseen. Myös kasvuvaiheen kesto ja kasvuvauhti vaihtelevat merkittävästi. Esim. ensimmäisen elinvuoden aikana villakoiran syntymäpaino on 20-kertaistunut, beaglen 50-kertaistunut, saksanpaimenkoiran 70-kertaistunut ja tanskandoggin 100-kertaistunut.

Toiset rodut aikuistuvat nopeammin kuin toiset. Pienikokoisten rotujen pentujen ravinto on vaihdettava aikuisten koirien täysravintoon 8-12 kuukauden iässä, keskikokoisten rotujen 12-15 kuukauden iässä ja suurten rotujen 15-18 kuukauden iässä.

Suurien rotujen pennut kasvavat erittäin nopeasti ensimmäisen elinvuoden aikana ja saavuttavat täysikasvuisen mitat vasta noin kahden vuoden ikäisenä. Tämän nopean kasvupyrähdyksen takia varsinkin suurien rotujen pentujen oikean ruokinnan tärkeys korostuu. Mikäli pennun kasvu on liian nopeaa tai se saa liikaa kalsiumia, sille voi kehittyä luuston kasvuhäiriöitä.

Kasvua voi hillitä vähärasvaisemmalla ruualla, jolloin estetään liiallisen energian saanti. Kalsiumia pitää olla vähemmän, mutta sen tulee olla tasapainossa suhteessa ravinnon energiasisältöön.

© 2004 Helinä Riekki - Materiaalin käyttö vain omistajan kirjallisella luvalla.